(untitled) (ARTEKS : Jurnal Teknik Arsitektur, 2024)
Masjid Sultan Ibrahim berfungsi sebagai ’Permata’ kejiranan Muar terletak bersebelahan dengan Istana Sultan Johor yang terletak di tepi Sungai Muar. Walaupun Masjid Jamek Sultan Ibrahim menjadi struktur warisan di Muar dengan pengaruh seni bina zaman Victoria digabungkan dengan pengaruh tempatan, terdapat kekurangan analisis yang mendalam tentang unsur-unsur budaya tradisional Jawa dengan budaya material ketara dan tidak ketara menghasilkan pengetahuan yang menyumbang kepada watak masjid dan fungsinya dalam masyarakat. Objektifnya adalah untuk menganalisis dan mengenal pasti ciri-ciri asas budaya masjid yang mempamerkan pengaruh Jawa dan untuk meneroka peranan masjid dalam memupuk perbincangan antara agama dan jangkauan masyarakat, serta bagaimana ia mempengaruhi struktur sosial dan budaya masyarakat. Rangka kerja teori berdasarkan kajian budaya dan kajian warisan, yang merangkumi pembinaan budaya, penghantaran budaya, dan pengurusan warisan. Memfokuskan kajian untuk mengenal pasti kemungkinan kelebihan memelihara dan mempromosikan komponen budaya masjid ini, seperti memupuk dialog keagamaan, meningkatkan pelancongan budaya, dan meningkatkan perasaan identiti budaya dalam masyarakat. Kaedah untuk penyelidikan ini termasuk analisis tematik dan antologi di tapak kajian kes untuk mendapatkan dan mengumpul lebih banyak maklumat. Dapatan kajian ini akan memberikan unsur-unsur budaya tradisional Jawa masjid ini nilai persepsi. Kajian ini dapat meningkatkan rasa identiti budaya dalam masyarakat dan memupuk kesepaduan sosial yang lebih erat.